
ÖNCE ASKER KONUSUNU iZLEYiN SONRA KONUYA BAKIN ASAGIDA
VE YAZININ EN SONUNU OKUYUN
ADNAN ÖKSÜZ'ün yazısı
Askerlerin de bir üniversitesi olacak?
Şayet çalışmalar planlanan şekilde giderse Türkiye pek yakında yeni bir üniversiteye kavuşacak..
Bu farklı bir üniversite olacak..
Farklılığı, henüz nasıl olacağını bilmediğimiz eğitim, araştırma, akademik kadrosundan almıyor...
Farkı, üniversiteyi kuracak isimlerin nitelikleri...
Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) yeni bir üniversite kurmak için kolları sıvadı..
Dernek çatısı altında görevli emekli subaylar şu sıralar harıl harıl kurulacak üniversitenin alt yapısını hazırlamakla meşgul..
TSK 'PEYGAMBER OCAĞI DEĞİLDİR' DEDİ
Üniversite kurmak için yoğun çaba içinde olan TESUD Başkanı ise farklı yönleriyle kamuyonunun gündeminde olan bir isim esasen; Emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlu..
Emekli Tümgeneral, bu sözleriyle büyük tepki toplamış, TSK'dan da sahiplenen pek çıkmamıştı...
E. Tümgeneral Rıza Küçüoğlu, emekli olduğu hafta diğer emekli bazı paşaların gittiği yolu izledi..
Önce Yeditepe Üniversitesi'nin Genel Sektereterlik görevine getirildi..Küçükoğlu bu görevlendirmeyi şu sözlerle açıklamıştı; "Bedrettin Dalan, emekli olduğum gün beni telefonla aradı ve üniversiteye davet etti. Hem genel sekreterlik yaptım, hem de Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Milli Güvenlik Stratejisi dersi verdim."
Emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlunun sonraki adresi ise, Bahçeşehir Üniversitesi'nde bir birimin genel sekreterliğini ve öğretim üyeliği görevi yapmak oldu.. Bahçeşehir Üniversitesi'nde görev aldı, bir birimin Başkanlığını üstlendi...

TESUD NASIL BİR KURULUŞ?
Tesud, 5 Nisan 1984 tarihinde, 2847 Sayılı Kanun gereğince kuruldu..."Kamu yararına faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu" olarak nitelendiriliyor...
Tesud'u tanıtırken, "ATATÜRKÇÜ çizgide ve O’nun eserlerini koruma ve kollamaya kararlı, bu konularda işbirliği ve dayanışmaya açıktır" ibaresi de düşülmüş...
Derneğin amaçları ise hayli geniş kapsamlı tutulmuş;
a. ATATÜRK İlke ve İnkılaplarının takipçiliğini yapmak için İnkılap Tarihimizin önemli günlerinde üniversiteler ve aynı amaçla kurulmuş derneklerle işbirliği yaparak, bilimsel toplantılar, konferanslar, paneller, sergiler düzenlemek, TESUD'un kuruluş günü ile ATATÜRK'ün ölüm yıldönümlerinde büyük topluluklar halinde ANITKABİR ve ATATÜRK Anıtlarını ziyaret etmek suretiyle Atatürkçü Düşünce Sisteminin kamuya maledilmesine öncülük etmek.
b. Milli Bayramlarımızda, tarihimizin önemli günlerinde yapılan törenlere katılmak; her fırsatta vatan, millet ve bayrak sevgisini yüceltmeye yönelik davranışları desteklemek.
d. Dernek üyelerinin yasalardan doğan veya doğacak olan hak ve menfaatlerini korumak, geliştirmek ve maksadı engelleyen sorunların çözümü için gereken yasal ve idari girişimlerde bulunmak.
e. Üyelerin askerlik mesleğine ilişkin ortak anılarını yaşatmak amacıyla lokal, misafirhane, kamp ve huzurevi gibi tesisler açmak, üyelerin Silahlı Kuvvetler günlerine katılmalarını sağlamak, derneğin kuruluş günlerinde ve diğer önemli günlerde toplantılar tertip etmek.
f. Üyelerin ve yakınlarının eğitim ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli sosyal ve geliştirici önlemleri almak, dergi çıkarmak, belli periyotlarla bültenler yayınlamak, kitap bastırmak, dergide yayımlanacak yazıların teşkil edilecek yayım kurulu tarafından titiz bir incelemeye tabi tutularak ilmi, hukuki, ekonomik, sosyal ve diğer açıdan güncel ve üyelerin seviyesine uygun bir dil ve düzeyde olmasını sağlamak; özel günlerde toplantılar tertiplemek, törenlerde konuşmak, radyo ve televizyon programlarına katılma imkanları yaratmak, dernek genel merkezinde ve şubelerde kitaplıklar tesis etmek ve üyelerin istifadelerine uygun ortamlar oluşturmak.
g. Üyeler arasında dayanışmayı sağlamak için üyelerin ve yakınlarının mesleklerini saptayıp gerektiğinde aralarında iletişim kurmak ve karşılıklı yardımlaşma ile ihtiyaçların giderilmesini temin etmek, üyelerin veya yakınlarının hastalanmaları halinde hastayı veya ailesini ziyaret ederek onların sorunları ile yakından ilgilenmek, üyenin ölümü halinde yardımda bulunmak, üye çocuklarının mesleklerini saptayıp gerektiğinde aralarında iletişim kurulmasına yardımcı olmak.
h. Üyelerin hastalıkları ve vefatları halinde gerek kendilerinin ve gerekse aile bireylerinin muhtaç oldukları ilgi ve ihtimamı göstermek, özellikle vefat eden üyenin cenaze masraflarına maddi katkıda bulunmak üzere şubelerde özel yardım fonları oluşturmak.
j. Amaçları doğrultusunda şubeler açmak, temsilci atamak, federasyon, konfederasyon gibi organizasyonlara kuruluş halindeyken veya sonradan üye olmak, kendi başına veya başka kişi ve kuruluşlarla ortak fikirler oluşturmak, bu düşünce ve fikirleri yaymak.
k Genel Merkez veya şubelerle müstakil veya müşterek orman veya fidanlık tesis etmek, bununla ilgili kampanyalar açmak.
l. Sağlanan kârı üyelerine paylaştırmamak, gelir, faiz veya başka adlarla üyelerine aktarmamak şartıyla üyelerin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurmak.
m. Doğal afetlere maruz kalan üyelere kampanya açmak suretiyle yardım etmek.
n. Orta öğretim, lisans ve yüksek lisans kurumlarında subaylarca verilebilecek eğitim ve öğretim konularında üye olan emekli subayların görevlendirilmelerine olanak sağlamak..."
***
Öyle anlaşılıyor ki emekli askerlerin de bir üniversitesi olacak..
Bakalım nasıl bir üniversite olacak?
Adnan Öksüz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder